Frukt är godis

Att frukt är godis vet väl alla vid det här laget? Ptja, det är i alla fall så man säger. Men oavsett om frukt är godis eller just bara frukt så är det i alla fall himla gott och också bra för din kropp. Du får massor av vitaminer och du slipper allt onödigt socker och andra tillsatser som vanligt godis består av. Har du fruktträd på din tomt har du bingo varje år. Gratis frukt, bara att gå och plocka direkt från trädet. Så närodlat och ekologiskt som det bara kan bli. Men då gäller det förstås att du tar väl hand om ditt fruktträd. Man kan nämligen inte bara låta det växa fritt hur som helst, i alla fall inte om man vill ha de bästa fruktförutsättningarna.

Beskär ditt fruktträd
Om du bor i södra Sverige har du extra många möjligheter vad gäller trädgård, i och med det mildare klimatet. Där kan du odla all möjligt sorts frukt och grönt. Men det är som sagt viktigt ge fruktträden de bästa förutsättningarna. Känner du att träden inte levererar så mycket frukt så kan det vara dags att beskära. Kontakta en arborist i Skåne (om det är där du bor) och säg att du vill att någon kikar på ditt träd för att se om det är dags att beskära det.

Hjälp ditt träd att bära mer frukt
Hjälp ditt träd att bära mer frukt
Du ska absolut inte försöka beskära trädet själv, om du inte råkar vara arborist eller extremt duktig på att beskära träd. Viktigt att veta är att olika fruktträd ska beskäras på olika sätt, så du måste som sagt verkligen veta vad du sysslar med innan du ger dig på att försöka göra det själv. I värsta fall stjälper det mer än det hjälper och du kanske får ännu mindre frukt kommande år. Och sådant är inte lätt att ”reparera”. Har du väl beskurit ett träd fel så kan det dröja väldigt länge innan det återhämtar sig.