Naturkrafter som kommer loss i maten

Det talas väldigt mycket om hur viktigt det är med naturliga råvaror och att det ska vara gjort från grunden, med egentligen ganska lite kryddning och med en genuin och närmast rå smak på allt från grönsaker till kött. Det är det nya, moderna sättet att laga mat på i västvärlden där vi har blivit fundamentalistiskt medvetna om vad det är vi äter, hur det påverkar våra kroppar och vad det är som egentligen är goda smaker. Det här är det moderna med inspiration från långt tillbaka, där man just kan hitta detta förhållningssätt till mat. Inte för att man ville det då, utan för att man var så illa tvungen. Men nu är det snarare modernt.

Lokala traditioner och klassiker

Den här tankegången har gjort det möjligt att gräva riktigt djupt och riktigt lokalt, där olika former av matlagningskulturer och maträtter har sett sina dagar, med få matchningar någon annanstans i landet. Det är det lokala som verkligen lockar, med ovan nämnda egenskaper, för det är kanske det finaste som går att äta på en svensk restaurang idag. Dessa riktiga klassiker är alltså inte längre något som lagas till familjen i huset, utan hamnar på de riktigt fina lokala krogarna, och där kan vi ta www.greenhotel.se som exempel, som bär på en stor Dalahistoria och som tagit in Dalarnas traditioner till tallrikarna.

Till det kommer också vinerna, eftersom denna sida handlar om denna utsökta dryck. Som ni kanske vet så är det inte alldeles lätt att odla vin i Sverige. Vi har inte klimatet till det och vi kan inte heller på ett enkelt sätt skala upp produktionen som andra länder kan. Därför njuter vi av det som världen ger oss och det är lika överraskande varje gång hur väl det går att komponera en rätt där man tar ett underbart rött vin från Italiens soliga kuster och serverar det till en lätt blodig hjortfilé.