Vin, en hälsoklassiker?

Då det här är vårt allra första inlägg så känns det självklart att börja med att berätta lite om druvsaftens historia, och inte vilken druvsaft som helst då, utan vin. Hur länge vi människor tillverkat vin är osäkert, och de tidigast druvbaserade alkoholhaltiga dryckerna skulle nog inte vinna några provsmakningspriser idag. Men åtminstone sedan år 5 000 för vår tideräkning, och sannolikt längre än så. Vin har ju setts som en hälsodryck i princip ända sedan början, i princip fram till 1900-talets början, och har vissa bevisade hälsoeffekter, förutom då att alkohol i sig har vissa medicinska användningsområden. Hippokrates brukar kallas läkekonstens fader, och han rekommenderade vin till mycket (kanske lite väl mycket), till exempel.

Vitt eller rött?
En intressant aspekt är att det äldre fokuset på vin som en hälsodryck ofta handlade om vitt vin, fastän vi numera är rött vin som är det hälsosamma (vid måttlig konsumtion). Rött vin innehåller stora mängder resveratrol som har positiva effekter på hälsan, på flera olika vis (ni kan läsa mer om det här). Rödvin sägs främst skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, även om de vetenskapliga resultat som finns inte är helt entydiga. En sak som dock är klar är att konsumtionen måste hållas på en mycket måttlig nivå för att de positiva effekterna ska överväga de negativa.

Dessutom är frågan om vinets hälsobringande effekter kontroversiell, minst sagt. Systembolaget till exempel, som ju har som uttalat mål att minska alkoholkonsumtionen i Sverige och upplysa om dess faror, är mycket skeptiska till att någon form av alkohol över huvud taget skulle kunna vara bra. Men den åsikten är knappast konsensus, och Systembolaget väljer generellt att lita på de mest negativa tolkningarna av de olika studier som genomförts. Att ta ett glas rött vin till maten då och då är någonting man nog kan unna sig utan att ens hälsa helt förstörs.

Slutligen så en liten video om hur roligt det kan vara att stampa druvor för vintillverkning: